Карта (усіх) найцікавіших історичних споруд в стилі Українського модерну на території України

Український Модерн  в архітектурі - це один з різновидів загальноєвропейського модернового стилю (він же ар-нуво/сецесія/юґентштіль тощо) , що виник на межі 19-20ст.   
 
Його особливістю серед інших варіацій було широке залучення і переосмислення елементів традиційних народних споруд.

Це, де-факто, зробило його нашим тогочасним "національним" стилем.

Підбірку (усіх) таких будівель на території України дивіться на цій інтерактивній мапі:


Основні особливості конкретно цієї карти: 

  • Мітка усіх об'єктів є точною, має ілюстрації, мінімальний опис та авторський поділ на "рівні цікавості"
  • Слово "усіх" в назві взято в дужки через те, що складно визначити точні межі стилюю, тому погляди когось іншого на те, що конкретно вважати Українським модерном можуть відрізнятись. 
  • Будівлі, що викликали у мене найбільші сумніви розміщені на окремому шарі карти. 
  • Ідентична ситуація і з спорудами "Гуцульської сецесії", вони теж окремим шаром (причина в описі нижче).
Усьго карта містить близько 150 позначених об'єктів, однак дуже ймовірно що цей перелік не є вичерпним,  тож якщо маєте інформацію про місцезнаходження споруд в стилі УАМу непозначених тут, то пишіть на сторінку блогу в фейсбуці (або й без причини загляніть, там є ще трохи додаткового контенту).
 
Але, як і у випадку з Українським бароко, не плутайте Український архітектурний модерн (УАМ) з усіма спорудами цього стилю на нашій території. В Україні є чимало й більш "загального" модерну, так і окремі представники його інших відгалужень:
От наприклад, підбірка "загальномодернових" будинків з Кропивницького (фото - вікіпедія - Сергій Криниця (Haidamac); Nataliya Shestakova)

Чи таких же зі Львова (фото - вікіпедія - Aeou)
 
Також на просторах інтернету ви можете зустріти тлумачення УАМу, в якому під цим терміном мають на увазі і тогочасні  (поч. 20ст.) українські необарокові споруди. На мою думку, це різні стилі, тому такі будівлі на карті відстуні:
Представники українського необароко - Покровська церква в селі Плішивець (1914р.); Георгіївська церква в селі Пляшева (1914р.); корпус колишньої Сільськогосподарської академіїв Києві (1927р.); готель "Україна" в Луганську (1952р.). Фото - вікіпедія - Skorgeditor; Viacheslav Galievskyi; Haidamac; Roman Andriiashik 
 
Серед інших, такого "більш загального" трактування дотримуються автори проєкту Сад Українського Модерну (розділ сайту "Наша Парафія") який наразі є одним з найповніших і найзмістовніших (багато ілюстрацій, детальні описи) каталогів на тему УАМу. Завітайте туди якщо зацікавитесь темою детальніше.

Там же, наприклад, ви можете знайти і споруди Українського модерну, споруджені поза межами наших сучасних кордонів. А конкретніше - це низка будівель пов'язаних із залізницею (переважно залізничні станції) на Кубані:
Залізнична станція "Албаши" в станиці Новомінській (1910-ті; Росія) - одна з найкраще збережених подібних споруд. Фото - photographer (вікіпедія)
   
Окремо варто розповісти про "Гуцульську сецесію". Цим терміном описують ідентичні процеси творення українського "національного" модернового стилю, тільки на теренах тодішньої Австро-Угорщини.  
 
Вона розвивалась досить відокремлено і з опорою на місцеву (при)карпатську будівельну традицію, тому її вважають (за різними трактуваннями) або нестандартним різновидом клачичного Українського модерну, або дуже схожим але окремим стилем. Перша думка більш поширена, але друга, чисто формально, теж має право на життя, тому я й виділив споруди Гуцульської сецесії на окремий шар.
Будинок страхового товариства "Дністер" у Львові (1906р.) - найвідоміша будівля у стилі Гуцульської сецесії. Фото - Rbrechko (вікіпедія)
 
 
І на завершення, - створення такого контенту (як самої мапи так і цього опису до неї) вимагає чимало часу і зусиль, тож якщо він вам подобається чи є корисним, підтримайте автора:
  • підписавшись на сторінку проєкту на Патреоні (і отримуйте доступ до карт як ця швидше, та багатьох інших мап опублікованих тільки там) - https://www.patreon.com/whattoseeinukraine
  • або, напряму поповнивши банківську карту 5168 7554 5654 3889   
 
Щира подяка усім, хто уже це зробив чи вчинить так у майбутньому.

 

P.s Фото з верхнього колажу - Denis Vitchenko (вікіпедія); Doonsee (вікіпедія); Oleh Kushch (вікіпедія); Oleksandr Malyon (вікіпедія); Posterrr (вікіпедія); Vlad2003 (вікіпедія)


Бонус для найдопитливіших

Підказка як впізнати Український модерн

Створюючи цю карту я виділив для себе 5 головних рис, за поєднанням яких можна визначити приналежність будівлі до УАМу (зразу напишу, що тут мається на увазі тільки "класичні" Наддніпрянські його варіанти, без Гуцульської сецесії).


Розташую їх за мірою значимості:


1. Перша і зразу основна та абсолютно невід'ємна - трапецієвидні вікна, двері і форми загалом. Це запозичення з традиційного народного будівництва. Якщо бачите історичну будівлю з такими формами і вона в Україні - це дуже вірогідно УАМ, але не стовідсотково (така форма вікон/дверей не є виключно українською)

Двері Будівлі колишнього Полтавського Земства. Фото - Сарапулов (вікіпедія)

Вікна там же, фото - Іван Биков (вікіпедія)

Що ж до споруд, де трапецієвидність вікон і дверей - єдина риса, яка відрізняє їх від звичайних, то тут питання відкрите і дискусійне:

От наприклад, колишній Будинок Культури в селі Стадниця на Київщині (фото - вікіпедія - Nikride), вважати його представником УАМу чи ні?

2. Друга риса - наявність веж, вежичок чи принаймі їх імітацій:

Будівля першої міської електростанції в Ніжині (фото - вікіпедія - SnizhokAM)

Колишня Земська лікарня у селищі Стеблів на Черкащині (фото - вікіпедія - Іван Биков)

3. Третя риса - "високі" дахи, та дахи з "заломами". Перше - очевидне наслідування традиційного народного житлового будівництва, а друге ще й заодно укр. барокових форм та церковного зодчества загалом.

(тут треба сказати, що багато де якраз такі дахи не збереглись, при ремонтах в період радянської окупації їх часто замінювали на звичайні)

Приклади "високого даху":

Будинок Кредитно-кооперативного товариства в селі Хомутець на Полтавщині (фото - https://parafia.org.ua)

Будівля колишнього Полтавського земства (фото - вікіпедія - Іван Биков)


А щодо "заломів", то по одному є на вежах з прикладів до попередньої риси і така кількість буває найчастіше, але ось наприклад тут їх два:

Колишня Земська лікарня - Лубни (фото - вікіпедія - Vlad2003)


4. Четверта риса - чітко виражені кронштейни, або їх символічна імітація. Риса не є повсюдною, але зустрічається достатньо часто:

Колишня Земська школа села Степок, Київщина (фото - https://parafia.org.ua)

Символічна імітація кронштейнів на будівлі Народного дому у місті Кам'янка-Бузька, Львівщина (фото - вікіпедія - Aeou)


5. Остання п'ята риса - це специфічний декор (майоліки, кахлі, різнокольорова цегла тощо). Вона спільна для усього модерну загалом, а особливістю УАМу є присутність в ньому наших національних мотивів, зокрема подекуди так званої "цегляної вишивки".
 
Цегляний декор колишньої Земської школи у селі Піски Миргородського району на Полтавщині (фото - вікіпедія - Dniprovych) 

Майоліка з Будинку Хреннікова в Дніпрі (фото - вікіпедія - Nataliya Shestakova)

Деякі споруди укр. модерну зводились і в ранній радянський час, очевидно, що вони були набагато менш декоровані, а то й не мали його зовсім.

Ну і тепер точно наостанок - всі ці 5 пунктів, по суті, лише моє любительське узагальнення, тож сприймайте їх як загальний орієнтир а не абсолютну істину))

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України