Карта (усіх) історичних споруд в стилі Українського (козацького) бароко на території України

Українське бароко - це унікальний архітектурний стиль, що народився у добу Гетьманщини та об'єднав в собі риси місцевої традиції (передовсім храмового будівництва) з "класичним" західноєвропейським баченням цього стилю. 

Іншими словами, це по суті традиційна українська (козацька) дерев'яна церква, що виконана у камені, та додатково (відносно стримано) прикрашена бароковими елементами. А також усі тогочасні цивільні будівлі з ідентичним оздобленням. 

Підбірку (усіх) таких споруд на території України дивіться на цій інтерактивній мапі:


Основні нюанси і особливості конкретно цієї мапи: 

  • Як завжди, мітка усіх об'єктів має точні координати, ілюстрації, мінімальний опис та авторський поділ на "рівні цікавості" 
  • Також, кожна конкретна споруда має свою окрему точку (наприклад не одна мітка "Києво-Печерська лавра", а більше десятка на кожну +/- значну будівлю в ній).
  • Слово "усіх" в назві взято в дужки через те, що складно визначити точні межі стилюю, тому погляди когось іншого на те, що конкретно є саме козацьким бароко можуть відрізнятись.
  • Ця карта містить як споруди, що були безпосередньо збудовані в історичний період існування стилю (17-18ст.), так і давньоруські храми які отримали барокове оформлення при ремонтах і перебудовах в цей період.
  • У цій підбірці немає дерев'яних храмів, які часто на просторах інтернету відносять до цього стилю (мова насамперед про Троїцьку церкву у Новомосковську, але не тільки про неї). На мою думку, вони де-факто є представниками одного з різновидів традиційної школи народного дерев'яного будівництва, а не укр. бароко.
Враховуючи все вищеописане, на "головний" шар карти я додав 83 об'єкти. Окрім цього, ви (поставивши відповідну галочку з лівого боку карти) можете додати ще три невеликі шари, що не відображаються за замовчуванням, з:
  1. будівлями, що мають часткові риси укр. бароко, або щодо яких в мене є сумніви щодо їх приналежності до нього;
  2. споруд наново відтворених після знищення у 20ст.;
  3. музеїв з наново збудованими "типовими" цивільними спорудами доби Гетьманщини
Ймовірно, що при підготовці цієї мапи я міг щось проґавити, тож якщо знаєте що ще можна додати у цю підбірку, то пишіть на сторінку блогу в фейсбуці (або й без причини загляніть, там є ще трохи додаткового контенту).
 
Але, будь ласка, не плутайте Українське бароко як архітектурний стиль та це ж словосполучення для опису усіх споруд в стилі бароко на території нашої країни. Укр. бароко - є одним з відгалужень від первісного (зародженого в Італії) бачення стилю, але окрім нього на території України є багато споруд збудованих в класичній (західно)європейській манері:
Випадково обрані приклади таких споруд: храми у Микулинцях, Лопатині, Ізяславі і Тернополі (фото - вікіпедія - Bumbaka; KOMANDIR; AndriiDydiuk; Haidamac)
 
Кілька споруди Українського бароко є й поза межами наших теперішній кордонів. Вони здебільшого будувались за кошт козацької старшини, (через це стиль інколи ще називають "козацьким"), тому й не дивно бачити храм в цьому стилі у полковому місті Гетьманщини Стародубі:
Церква Різдва Христового у місті Стародуб (Росія), 1677р. фото - avm74BC (вікімапія)

А от до Війська Донського українська старшина прямого відношення не мала, але головний собор його столиці Черкаська (зараз станиця Старочеркаська) збудований очевидно під впливом архітектурної традиції Гетьманщини:
Воскресенський собор у Старочеркаській (Росія), 1719р. фото - Yaroslav Blanter (вікіпедія)

На теперішній території Росії є й інші храми, які теоретично можна віднести до Козацького бароко, але розташованих далеко від українських етнічних земель. Створювались вони вихідцями з України, але як на мене, (майже) всі вони скоріше мають лише часткові риси цього стилю.
Напевно єдиним з поміж таких, що точно можна вважати представником саме Укрпїнського бароко є Троїцька Церква однойменного монастиря в Тюмені, 1717р. фото - 2men.info (вікіпедія)

  
В кінці нагадаю, що створення такого типу контенту вимагає чимало часу і зусиль, тож якщо він вам подобається, підтримайте автора:
  • підписавшись на сторінку проєкту на Патреоні (і отримуйте доступ до карт як ця швидше, та багатьох інших мап опублікованих тільки там) - https://www.patreon.com/whattoseeinukraine
  • або, напряму поповнивши банківську карту 5168 7554 5654 3889   
 
Щира подяка усім, хто уже це зробив чи вчинить так у майбутньому.

 

P.s Фото з верхнього колажу - Alexostrov (вікіпедія); Hillock65 (вікіпедія); Neovitaha777 (вікіпедія); Nomad0212 (вікіпедія); Ss7806 (вікіпедія); Іван Биков (вікіпедія)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України