Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

 
Війни й інші збройні конфлікти були (і на жаль залишаються) невід'ємно частиною історії людства. Для оборони від чергового загарбника, чи для контролю захоплених земель зводились все нові й нові укріплення, які змінювались разом із плином прогресу.

На території України відомі тисячі таких оборонних споруд, але лише деякі з них "дожили" до сучасності. Для зручності сприйняття я розділив їх на шість загальних категорій:

  1. Кам'яні замки і фортеці (зведені до 1800р.)
  2. Земляні замки і фортеці бастіонного типу (зведені до 1800р.)
  3. Міські укріплення, що не були частиною конкретного замку чи фортеці
  4. Форти і фортеці Пізнього нового часу (1800-1914рр.)
  5. Оборонні земляні городища.
  6. Сакральні споруди оборонного типу. 

 

Для кожної з категорій я створив окрему мапу і "Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)" є першою з них:

 

Деякі головні особливості цієї карти:

  • На цій мапі (та всій підбірці загалом) НЕМАЄ садиб, маєтків чи палаців, стилізованих під оборонні споруди, які називають "замками" заради краси слова, але які такими по суті ніколи не були. (садиба Попова у Василівці, палац Шенборна у Чинадієво, Шарівський палац і т.д.) 
  • Також на карті НЕМАЄ замків чи фортець, від яких збереглись тільки підвальні приміщення, над забудовою пізнішого часу чи ті, які є виключно археологічними об'єктами і не мають (або мають, але зовсім нікчемні) виходу на поверхню землі (наприклад Старозбаразький замок, Винниківський замок, тощо) 
  • Об'єкти на карті відсортовані згідно рівня цікавості (за виключенням об'єктів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях) - Поділ на категорії цікавості є компромісом між тим, що вважаю цікавим я, і тим - що, на мою думку, може зацікавити людей загалом. Об'єктивним він не може бути апріорі. 
  • Мітка кожного об'єкта є точною, має ілюстрації з кількох ракурсів (фото - поцуплені з інтернету) та мінімальний опис.
  • Об'єкти що викликали в мене сумніви, щодо необхідності їх додавання поміщені у вкладку "(вже) не (зовсім) замки". Зокрема сюди потрапили об'єкти, що однознчно є замками, але практично повністю втратили свій "замковий" зовнішній вигляд (наприклад Тернопільський замок); споруди перехідного типу між класичними замками і палацами (наприклад Довжанський замок); дві вежі (П'ятничанська і "Вітовта") які виконували оборонну функцію, але лише за однією з версій були частинами повноцінного замку, а також Тягинський замок - залишки якого знайдені і розкопуються археологами останніми роками і майбутнє якого невідоме.

 

Окремо напишу про ще кілька сумнівних об'єктів, що не потрапили на цю карту.

1) Озерянський "замок" а точніше про Споруда невідомоо призначення 17ст. у селі Озеряни Тернопільської області.

Фото - www.ukraine-is.com
Цю будівля часто найменують "замком", але жодних доказів цьому твердженню я так і не знайшов. Так само не доведена і оборонна функція цієї споруди загалом (хоч і теоретично можлива).

 
2) Отроківський "замок" або правильніше  Садиба Сцибор-Мархоцького.
Фото - andy-travel.com
Вона є очевидною стилізацією під оборонні споруди, але інколи зустрічається інформація, наче ця садиба збудована на руїнах колишнього замку. Однак будь-яке підтвердження цьому твердженню мені невідоме.
 
3) Новозаславський замок в Ізяславі або палац Сангушків
Фото - andy-travel.com
Історія другого замку в місті дуже схожа із Вишнівецьким замком. Обидві оборонні споруди були значно пере- і добудовані та перетворені в маєтки.  Єдина різниця, чому я додав Вишнівецький палац, а палац Сангушків - ні, бо у першого все ж зберігся невелекий саме "замковий" елемент, а другий - повністю "розчинився" у палаці.
 
 
Якщо вам сподобалась ця підбірка, ви можете віддячити за неї та заодно підтримати вихід нових мап -
  • Або ж, можете кинути гріш авторові прямо на карту Привату - 5168 7554 5654 3889

Загляніть також на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine

 
Основні джерела інформації: uk.wikipedia.org - zamki-kreposti.com.ua - castles.com.ua - andy-travel.com - ukrainaincognita.com
 
 
Фото з верхнього колажу (починаючи з верхнього лівого і за годинниковою стрілкою) - shpalta.media (Юрій Стороженко); golos.com.ua; ua-travels.livejournal.com; zruchno.travel (madmax@studioartv.com.ua).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України