Карта земляних оборонних городищ України

Найдавнішими (серед збережених) оборонними спорудами України є земляні городища. Цим словосполученням зазвичай описуть різноманітні (за формою, розмірами, призначенням) залишки валів укріплених поселень. 

На момент публікації я знайшов інформацію про майже дві сотні таких об'єктів. Більшість з них - це залишки городищ давньоруських часів, та скіфської епохи.

Ознайомитись з ними можна на цій карті, що є п'ятою (з шести) частиною циклу історичних оборонних споруд України.

 

Створення цієї підбірки вартувало мені значної кількості часу і зусиль, тому якщо вона вам сподобалась чи стала корисною, ви можете віддячити за неї та заодно підтримати вихід нових мап -

  • Або ж, можете скинути кілька гривень прямо на карту Привату - 5168 7554 5654 3889

Загляніть також на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine

 

Ця мапа є спробою систематизувати інформацію про оборонні городища України з точки зору мандрівника, тому на ній присутні лише ті об'єкти, що добре помітні, або принаймі "читаються" вживу.

Головні риси карти (відносно попередніх частин) загалом не змінні:

  • Об'єкти на ній відсортовані згідно рівня цікавості (конкретно для цієї мапи такий поділ трохи більш умовний ніж зазвичай).
  • Поділ на категорії цікавості грунтується на ступені збереженні об'єктів, їх розмірах, розміщенні відносно ландшафту, та ряду інших факторів і є компромісом між тим, що вважаю цікавим я, і тим - що, на мою думку, може зацікавити людей загалом. Об'єктивним він не може бути апріорі.
  • Мітка кожного об'єкта є точною і має ілюстрації (до городищ, фото яких мені знайти не вдалось використані скріни з гугл або бінг карт)

 

Загалом (як я уже зазначав вище), майже всі городища на нашій території (принаймі збережені) можна (хоч і дуже умовно) поділити на збудовані у слов'яно-давньоруський період (≈8-13ст.) та той, що на давньогрецький манер можна узагальнено назвати скіфським (≈7ст. до н.е. - 3 ст. н.е.).

Типове мислення давніх греків

При цьому в час між цими періодами, що припадає на домінування черняхівської культури (її ототожнюють з приходом Готів), та потім частково Аварів - (масове) будівництво оборонних городищ практично відсутнє.

Ще однією цікавою особливістю є те, що розміри оборонних городищ "скіфського" періоду (зазвичай) значно переважають "слов'янсько-давньоруські". 

Яскравим прикладом різниці у розмірах є два городища біля села Грубське Житомирської області. Обидва вони є доволі слабо збережені, але дуже показові, адже тут давньоруське укріплення (виділено червоним колом) збудовано прямо всередині давнішого скіфського (червоним - збережена ділянка валу, жовтим пунктиром - ймовірне продовження)

Незначні розміри давньоруських укріплень пояснити легко, адже пізнє Середньовіччя в Європі - це час розквіту феодалізму, і більшість таких городищ це де-факто залишки дерев'яних замків.

 
А от величезні площі, які були захищені валами у давніший період мають трохи менш очевидне пояснення. Найімовірніше причина такого "гігантизму" у тому, що ці споруди будувались в першу чергу не так для потреб людей, як для захисту худоби - ключового ресурсу тогочасних напів- і повноцінних кочовиків.


Основні джерела інформації: uk.wikipedia.org - wikimapia.org - shukach.com - zamki-kreposti.com.ua

 

Фото з верхнього колажу (починаючи з верхнього лівого і за годинниковою стрілкою) - forum.zamki-kreposti.com.ua; uk.wikipedia.org (Denis Vitchenko); www.youtube.com/watch?v=miurfwdi9uM ; jewishkrasilov.org.ua.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні