Карта усіх збережених кам'яних споруд періоду Київської Русі (до 1240р.) на території України

На межі першого і другого тисячоліть нашої ери тогочасна українська держава Русь офіційно приймає християнство. Відповідно по усії країні розпочинається будівництво храмів. Ймовірно більшість з них були дерев'яні, але у великих містах почали зводити й муровані церкви, та загалом пожвавалось кам'яне будівництво.  

І саме сакральні споруди стали заледве не єдиними мурованими будівлями того періоду, що "дожили" до наших днів. Повну їх підбірку (розташованих на сучасній території України) дивітся на цій інтерактивній карті: 


Головні нюанси і особливості конкретно цієї мапи: 

  • Традиційно, мітка кожного об'єкту є точною, має ілюстрації та опис (тут трохи більший ніж зазвичай).
  • Поділ на "рівні цікавості" теж є, але конкретно тут він доволі умовний.
  • Хронологічно на карті показані усі споруди "класичного" періоду Русі, тобто до 1240р.
  • Також, тут охоплено території, що +/- на постійній основі входили в склад Русі. Очевидно, що існують муровані споруди на сьогоднішньому півдні України чи Закарпатті, що зводились в той же період.
На цій  мапі окрім "збережих споруд" ще є окремий шар з будівлями, від яких "залишились лише фундаменти", та шар "відновлених після повного знищення в 1930-ті". Тут я не впевнений, що додав усі такі об'єкти, тому якщо знайдете якісь "пробіли", то пишіть на сторінку блогу в фейсбуці.
 
Ще окремо наголошу, що це підбірка збережених саме кам'яних споруд, а окрім них, з того часу збереглись ще як мінімум і земляні городища, карту-підбірку яких (не тільки періоду Київської Русі а загалом) я вже робив ОТУТ.      

Отже, загалом (в більшій чи меншій степені) в Україні збереглось всього 17 мурованих споруд давньоруського періоду. 

При цьому, єдиною такою будівлею не сакрального призначення є Золоті ворота в Києві. Проте та споруда яку ми можимо бачити зараз, є лише відтворення ймовірного їх первісного вигляду, а реально збереглись лише їх руїни. Цей павільйон-реконструкцію звели у 1980-ті якраз для захисту цих первісних залишків.

Золоті ворота у 1651р. (малюнок Абрагама ван Вестерфельда)

Золоті ворота у 1870-ті (ілюстрація до книги «Земля і люди. Загальна географія», Жана Жака Елізе Реклю 1880 року). Контрфорси добудовані для збереження руїн у 1837р.
 

Якщо ж проаналізувати усі решту 16 храмів, то виявиться, що буквально кожен з них зазнав в свій час якихось змін, або часткових руйнувань з подальшим відновленням. Зокрема 8 таких церквов мають чітко виражені пере- і добудови та декор в стилі Українського бароко, тобто 17-18ст, коли їх масово почали ремонтувати і відновлювати. Найяскравішим прикладом цього напевно є Софійський собор у Києві:

Софія Київська: макет первісного вигляду (зверху) та сучасний вигляд (знизу). Фото - Сергій Венцеславський (вікіпедія); Качанов Сергій (вікіпедія)

І на завершення як завше нагадаю, що створення цього контенту вимагає трохи часу і зусиль, тож якщо він вам подобається, підтримайте автора:

  • підписавшись на сторінку проєкту на Патреоні (і отримуйте доступ до карт як ця швидше, та багатьох інших мап опублікованих тільки там) - https://www.patreon.com/whattoseeinukraine
  • або, напряму поповнивши банківську карту 5168 7554 5654 3889   
 
Щира вдячність усім, хто уже це зробив чи вчинить так у майбутньому.

 

P.s Фото з верхнього колажу - Colomen (вікіпедія); Nomad0212 (вікіпедія); Sergiy Klymenko (вікіпедія); Wildcatjane (вікіпедія); Валерій Ящишин (вікіпедія); Катерина Байдужа (вікіпедія)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України