Карта усіх "веж Шухова" (гіперболоїдної конструкції) на території України


У 1896р. російський вчений Володимир Шухов винайшов унікальнку сітчасту конструкцію вежі у формі гіперболоїда. Вона дозволяла здешевлювати виробництво, тож запатентувавши свою технологію, він почав застосовувати її для будівництва водонапірних веж, маяків, теле- і радіовишок і т.д. в тогочасній Російській імперії.

Чимало таких споруд було збудовано зокрема і на нашій землі, проте лише частина з них "дожила" до сьогодення. Точне розташування усіх збережених "веж Шухова" на території України можна переглянути на цій мапі-підбірці (на карті, як і завжди, усі координати точні, присутні ілюстрації, є мінімальний опис та авторський поділ на "рівні цікавості"):

Як бачимо, їх кількість (станом на 2021р.) цілком конретна - 8 водонапірних веж і 2 маяки. Отже, окрім своєї зовнішньої краси як такої, вони цінні і своєю рідкістю. 

Однак ще донедавна (та, мабуть, і зараз) не усі усвідомлювали рівень непересічності цих гіперболоїдних конструкцій. Так, у 2002 році було демонтовано водонапірну "вежу Шухова" у Полтаві, а у 2012 - ще одну у Фастові.

Вежі, яких вже немає. Ліворуч - колишня водонапірна вежа в Полтаві, праворуч - у Фастові. (фото - Владимир Семко (https://poltava.to); Kiyanka (вікіпедія) ) 
 

Поширте покликання на цю публікацію в своїх соцмережах. Чим більше інформації про ці унікальні споруди буде на просторах інтернету, тим меншим (ну хоч трішки) буде ймовірність якійсь із збережених веж повторити долю вищенаведених.

 

Окрім іншого, таким чином ви можете віддячити за підготовку цієї підбірки. А якщо те що я роблю викливає у вас бажання подякувати фінансово, то у вас є можливість: 

  • підписатись на сторінку проєкту на Патреоні (і отримати доступ до карт як ця швидше, та багатьох інших мап опублікованих тільки там) - https://www.patreon.com/whattoseeinukraine
  • або, напряму поповнити банківську карту 5168 7554 5654 3889   
Загляніть також на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine

 

 P.s Фото з верхнього колажу - Роман Наумов (вікіпедія) -  SNCH (вікіпедія) - photocentra.ru

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України