Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Збираючи інформацію при плануванні мандрів кудись за межі заходу України я часто натрапляв на згадки про те, що якийсь сучасний населений пункт нашої країни у минулому був сотенним чи полковим містом Гетьманщини.

В певний момент, мені захотілось знайти карту із повним переліком цих козацьких адміністративних центрів, але пошук виявився безуспішним. Тоді я вирішив зібрати інформацію, і якщо це буде можливо - зробити таку мапу самотужки, ще не уявляючи, що через купу виявлених по ходу нюансів ця затія займе не 5-10год. як планувалось спочатку а 100+))

Так от з'явилась "Карта адміністративних центрів Українського козацтва" яку ви бачите нижче.

 

ЇЇ головні нюанси і особливості:

  • На цій мапі позначені сучасні населені пункти, що в минулому були офіційними адміністративними центрами Українського козацтва. До таких центрів я відношу Полки і Сотні на які поділялась Гетьманщина (в короткі періоди де-факту незалежності чи як автономія) ті ж Полки і Сотні автономних Слобідських козацьких полків та Паланки Запоріської Січі.  
  • Це карта включає усі ці територіальні одиниці козацтва за весь період його існування. Уся їх сукупність - ніколи НЕ існувала одночасно.
  • Очевидно, що вживаючи тут терміни "полк" і "сотня" я маю на увазі їх саме як адміністративно-територіальні одиниці. При цьому полкові центри мали свої (полкові) сотні як військові підрозділи, зазвичай декілька. Великі сотенні центри теж могли мати дві чи більше сотень.
  • За початок відліку я взяв 1648р. (відколи про Гетьманщину можна говорити як про де-факто незалежну країну), хоч сам полково-сотенний устрій виник у 1620-ті.
    Микола Івасюк - "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва" (1912р.)
  • Колір позначення сотенного центру - відповідає кольору того полку, в якому ця тер. одиниця пробула найбільшу кількість часу (а не, наприклад, полку в якому цю сотню утворено чи ліквідовано).
  • В описі сотенних центрів вказано усі Полки в які вони входили за час свого існування, при цьому першим вказано полк, в якому сотня була найбільшу кількість часу, а інші - вказані в довільному порядку.
    Наприклад, Гоголівська сотня з однойменного містечка біля Києва початково була створена у 1648р. як підрозділ Переяславського полку, в якому пробула до 1667р. і потім була переведена в склад Київського полку, де проіснувала ще більш ніж сто років. Відповідно більшу кількість часу ця адмін. одиниця провела в складі останнього, тому в описі він вказаний першим.

  • Одна й та сама сотня могла змінювати сотенний центр у період свого існування. В такому випадку я позначав обидва населенні пункти де він містився. Відповідо кількість точок на карті НЕ дорівнює кількості існуючих за весь час сотень.
  • Ймовірно, частина з наведених сотень і полків (з шару «короткочасні») не встигли стати повноцінними адміністративними одиницями Гетьманщини і були лише військовими підрозділами, але оскільки встановити достеменно це (наразі) неможливо, то на карті присутні усі, про які є згадки в документах (і встановлено їх територіальну прив’язку).
  • При цьому я не просто переносив всю наявну там інформацію, а робив її критичний огляд (наскільки це можливо). Наприклад, при наявності суперечностей між джерелами - вибирав більш ймовірний варіант, не додавав ту інформацію, де автори робили малообгрунтовані припущення, тощо.
  • Якогось єдиного систематизованого джерела інформації про територіальний устрій Слобідських Полків і паланкового поділу на Запоріжжі я не знайшов, тому в цій частині не вся інформація взята напряму з наукових джерел, а й з всяких форумів, вікіпедії і т.д. Відповідно ймовірність помилок, неточностей чи неповноти інформації на цих частинах підбірки - вища.
  • Офіційний поділ на планки на Запорожжі з'явився лише у період Нової Січі (1734р.). Деякі історики припускають наявність такого поділу і в 17ст. але (наскільки я розумію) документальних підтверджень цього немає. Відповідно, усі раніші "січі" вважати саме офіційними "столицями" можна доволі умовно.
    Нова Січ - реконструкція ймовірно вигляду В.Ленченка.

  • Загалом на всій карті, я додавав лише ту інформацію про прив'язку згадок в історичних документах до сучасних населених пунктів, що є в джерелах і не робив жодних припущень "від себе".
  • В низу карти, є шар з не локалізованими мною Сотенними центрами Гетьманщини (переважно на території сьогоднішньої Білорусі), інформація про які є в наведеній вище книзі В. Заруби.



  • Також, мені не вдалось локалізувати кілька сотенних центрів Слобідських козацьких полків, але інформація про їх існування була знайдена частково на не вельми надійних ресурсах, тому подібного списку щодо них я не створював. Особливо багато суперечливої інформації про Острогозький слобідський полк, більшість території якого сьогодні є поза межами наших кордонів. 
 
 
 
Якщо вам сподобалась дана підбірка, у вас є можливість підримати автора монетою на проєкті Патреон (та, окрім іншого, отримувати доступ до підбірок на кшталт цієї раніше)

або одноразовим переказом на картку Приватбанку - 5168 7554 5654 3889 
 
Також можете вподобавши сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine і поширити посилання на цю статтю у своїх соц. мережах.
 
 
І на завершення, додам посилання на кілька ютуб каналів, де можна почерпнути адекватну інформацію про Українське козацтво, та життя в Гетьманщині загалом, а не байки про "підводні човни" чи "Сірка - викладача в Сорбонні"))
  • Kozak Media - канал реконструкторів козацтва 17ст. відповідно, більшість відео - про практичні речі (тогочасні одяг. зброю, предмети побуту) та спосіб житття загалом. 
  • ДокКульт / Docult - відео про перебіг конкретних битв (не тільки козацької доби, але зокрема і їх) з чудовою візуалізацією.
  • Wild Fox - теж не тільки "козацька" тематика, але багато відео (зазвичай у форматі неформальної розмови з професійними істориками) про Гетьманщину. 
  • Шаблюк - загалом канал про історичну зброю і прямого відношення до теми немає, але цього прекрасного відео про козацький флот, для мене достатньо, щоб включити його в цей список.

Коментарі

  1. Гарна робота! Дякую Вам за за цікаву інформацію. Чи є у Вас в близькому майбутньому скласти таку карту в сучасному часу?

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже потрібна для дослідників УЗАГАЛЬНЕНА інформація представлена у доступному та сучасному виді. Дякуємо за роботу.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України