Карта оборонних церков, костелів, монастирів і синагог України

Різноманітні культові споруди здавна використовувались для оборони, принаймі з того моменту, коли вони стали "капітальними"
(якщо-що, це такий евфемізм для опису запровадження християнства і заміни капищ церквами)) ), однак їх перетворення на повноцінні "міні-замки" відбувалось поступово.
 
В давньоруський час, просто сам факт того, що церква була "великим кам'яним будинком" сам по собі робив її значним укріпленням. Наприклад, при штурмі Києва монголами у 1240-му році його оборонці як останню цитадель використовували Десятинну церкву.  
(якихось специфічних "оборонних елементів"  храми цієї епохи не мають, тому на мапі їх нема)

Пізніше (у 14-17ст.), з появою і розповсюдженням вогнепальної зброї, різноманітні сакральні споруди (церкви, костели, синагоги) стали все більш пристосовуватись конкретно під "захисну функцію", а деякі монастирі були захищені не гірше повноцінних замків. 

У 18ст. порохова зброя (гармати) розвинулась вже настільки, що сенс укріплювати культові споруди поступово зникає, і надалі "оборонні елементи" у культових будовах виконували хіба декоративну роль.

Власне з картою-підбірко культових споруд, що зберегли (хоча б частково) свої оборонні ознаки до наших днів я пропоную вам ознайомитись:

 
Традиційно нагадаю, що підтримати мою працю можна підписавшись на сторінку проекту на  патреоні - www.patreon.com/whattoseeinukraine
 
Або прямим переказом на картку Приватбанку - 5168 7554 5654 3889
 
Загляніть також на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine
 
Ця мапа є шостою та завершальною частиною мого циклу історичних оборонних споруд України. Їй притаманні усі загальні ознаки попередніх частин, але з деякими особливостями:
  •  Об'єкти на карті ранжовані за рівнем цікавості, але тут поділ відбувається за критерієм "наскільки певна споруда збережена/цікава саме як оборонний об'єкт"
  • Таке сортування об'єктивним не може бути за визначенням.
  • Позначка кожного об'єкта є точною та має ілюстрації з кількох ракурсів (фото - з відкритих джерел). 
  • На карту НЕ включено храми зведені на території внутрішнього подвір'я замків чи фортець.
 
Загалом, межа між тим, що можна вважати оборонною сакрально спорудою, а що ні - дуже-дуже розмита, тому конкретно ця підбірка є більш суб'єктивною за решту. 
 
Багато храмів втратили (десь частково а десь і повністю) свої основні "оборонні риси" під час пізніших ремонтів і перебудов, багато є в стані руїни. Ці та ще деякі дрібні нюанси довелось враховувати.
 
Для кращого розуміння, наведу основні ознаки, за якими я вирішував додавати певну споруду чи ні:
        1. Наявністю бійниць (стрільниць). Так називають спеціальні отвори, для стрільби з вогнепальної зброї, що розташовувались на стінах храму.
Бійниці на костелі у місті Комарно (Львівська обл); фото - uk.wikipedia.org (Neovitaha777)

З фрагменту заповіту волинського шляхтича Василя Загоровського, написаного ним під час перебування у татарському полоні у 1577р. можна дізнатись, що бійниці робились і в церковних огорожах:
"... Церкву святого Іллі верх, аби від метелиці в ній не крапало і для того, щоб не гнила, поправити; цвинтар біля церкви святого Іллі, найнявши пилярів і порізавши дубові колоди, які там є, у загорожу гарно й міцно вбрати. А там-таки, на тому горбі, недалеко від церкви, за поповим домом, пліт на сорок сажнів уздовж зробити, цегли для нього наробити і піч там-таки при воді поставити; відтак цеглу та вапно випаливши, ту загорожу цвинтарну обмурувати і дірки, одна від іншої на сажень, поробити для оборони від ворога і для стріляння із рушниць..."
Портрету пану Василя я не знайшов, тому на ілюстрації просто якісь випадкові шляхтичі) джерело - rodovody.com.ua
    
2. Товсті стіни. Тут мабуть не потрібно додаткових пояснень.    
       
3. Високе розташування і незначні розміри вікон. Тут теж все очевидно.
 
4. Присутність достатньо високої вежі-дзвіниці. Такі будували (в тому числі) для можливості відстрілюватись від нападників зверху. 
Типовий приклад такої вежі - костел Івана Хрестителя в Ізяславі
фото - uk.wikipedia.org (Володимир Федотов)

5. Загальний "оборонний" вигляд, що складається з комбінації попередніх елементів та їх "визначальності" у сучасному вигляді споруди. Так, я розумію що категорія ду-у-у-уже суб'єктивна))
 
6. І окремо щодо монастирів. Зазвичай вони мали повноцінні стіни з оборонними вежами і брамами. Якщо ці елементи збережені - об'єкт є на карті.

На цьому все. 
 
Основні джерела інформації: uk.wikipedia.org - zamki-kreposti.com.ua - castles.com.ua - andy-travel.com - ukrainaincognita.com - landmarks.in.ua - та ось ця (у PDF форматі) наукова стаття Лесі Чень.
 
Фото з верхнього колажу (починаючи з верхнього лівого і за годинниковою стрілкою) - uk.wikipedia.org (SNCH);  www.0342.ua (Erik Robert); www.google.com/map (Viktor Kruk); andy-travelua.livejournal.com.
 
p.s. фрагмент заповіту Василя Загоровського знайшов на Fb сторінці Наталі Старченко.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України