Карта міських оборонних споруд України (що не були частиною замку чи фортеці; споруджених до 1800р.)

В період Середньовіччя і Раннього нового часу чимало тогочасних міст України мали ту чи іншу систему міських оборонних укріплень, зокрема кам'яних мурів. З розвитком технологій вони почали втрачати оборонне значення і масово розбиратись на будівельні матеріали чи для звільнення території під забудову. Лише невелика їх частина (брами, вежі, фрагменти стін), дійшла до наших днів.


Які конкретно це об'єкти можна побачити на даній карті, що є третьою (з шести) із серії оборонних споруд України. На ній відмічені усі (відомі мені) збережені фрагменти міських укріплень які беспосередньо не були частиною замку чи фортеці та збудовані до початку 19ст. (див. детальніше пояснення на ілюстраціях нижче)



 Головні особливості цієї карти:

  • Об'єкти на карті відсортовані згідно рівня цікавості (за виключенням об'єктів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях)
  • Поділ на категорії цікавості є компромісом між тим, що вважаю цікавим я, і тим - що, на мою думку, може зацікавити людей загалом. Об'єктивним він не може бути апріорі.
  • Мітка кожного об'єкта є точною, має ілюстрації з кількох ракурсів (фото - поцуплені з інтернету) та мінімальний опис.
  • На цій карті присутні лише ті елементи, що мали пряму оборонну функцію (оборонні вежі, ворота, фрагменти стін), водночас на ній відсутні житлові чи господарські військові споруди (склади зброї чи припасів, казарми тощо)
 

Замок в ранньомодерному місті міг бути як частиною міських укріплень (як на схемі нижче) так і розміщуватись окремо.

Примітивна схема оборонних споруд типового ранньомодерного міста.

Це можна проілюструвати на прикладі Львова, де замків було два - Нижній і Високий. Перший був вмонтований в оборонні стіни міста, а другий - розміщувався окремо.

Львівський Нижній замок (не зберігся) на макеті Львова 1740 року. Фото - zamki-kreposti.com.ua

Однак, не залежно від розташування, замки лише доповнювали оборонну систему міст, а повноцінний захист поселення забезпечували міські стіни з посиленими вежами та воротами і саме вони є об'єктами даної підбірки.

 
 
Якщо вам сподобалась ця карта, ви можете віддячити за неї та заодно підтримати вихід нових мап -
  • Або ж, можете кинути гріш авторові прямо на карту Привату - 5168 7554 5654 3889

Загляніть також на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine

 

Основні джерела інформації: uk.wikipedia.org - zamki-kreposti.com.ua - castles.com.ua - andy-travel.com - ukrainaincognita.com

 

Фото з верхнього колажу (починаючи з верхньої лівої і далі за годинниковою стрілкою) - 7chudes.in.ua; find-way.com.ua; lookmytrips.com; ua.trip-impressions.com 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України