Карта усіх (канонічних) ратуш України

 

Ця карта є підбіркою усіх (відомих мені) канонічних ратуш України. В даному випадку під "канонічною ратушею" я розумію споруду із чітко архітектурно вираженою годинниковою вежею в якій розміщений (чи містився колись) орган міського самоврядування.


Дана карта зроблена за ідентичними принципами що й основна мапа цього проекту та має ті ж основні особливості, а саме:

  • Поділ об'єктів на рівні цікавості. В це поняття я вкладаю ступінь збереженості конкретної ратуші, її розміри, розташування відносно оточуючого ландшафту, загальну "естетичну красу" будівлі і т.д.
  • При цьому я вроховую не так свої особисті вподобання, як свої уявлення про те, що може сподобатись "середньостатистичній особі". Очевидно, що при цьому такий поділ всерівно є доволі суб'єктивним.
  • Мітка кожного одиночного об'єкта є точною, має ілюстрацію (фото - "поцуплені" з інтернету) та мінімальний опис.
 
Якщо ця мапа вам сподобалась чи стала в нагоді, ви маєте можливість підтримати проєкт:

  • Або жбурнути жменьку гривень прямо на карту Привату - 5168 7554 5654 3889    Скинтьте навіть 1-2грн.  Сам факт того, що вам не лінь виділити на це кілька хвилин, мотивує робити подібні підбірки й надалі.
 
Загляніть також на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine
 
 
Як ви мабуть  уже помітили ця мапа-підбірка включає не тільки "історичні" ратуші а й деякі сучасні (якщо вони відповідають критеріям "канонічності" описаному вище).

Так, наприклад, наймолодшою такою спорудою певний час вважалась Буська ратуша, на яку в 1999р перепрофілювали (з відповідними добудовами) будинок місцевого повітового суду середини 19ст.

Буська ратуша; джерело фото - andy-travel.com.ua
 

У 2014 році першість перехопив Хирів, також приладнавши вежечку з годинником до вже існуючої будівлі.

Хирівська ратуша; джерело фото - uk.wikipedia.org (Bogdan Syvanych)
 

Та всеж ці два приклади - тільки переобладнання "під ратушу" початково іншого призначення споруди. А от зовсім нещодавно, осінню 2020 року, в містечку Пустомити відкрили ратушу збудовану повністю "з нуля".

Пустомитівська ратуша; джерело фото - www.tvoemisto.tv
Якось архітектурно чи просто "естетично" вона (на мій смак) не вражає, але сам факт її появи в міському просторі звісно позитивний)

 

А на завершення хочу поділитись з вами однією смішною знахідкою (із нотками фейспалму), на яку я натрапив під час роботи над цією підбіркою, і яка частково стосується іншого часового полюса – найстарішої ратуші України

 

Хвилинка передісторії. 

Навіть історичні ратуші деколи могли мати і цілком "не канонічний" вигляд. Звісно, під час підготовки "карти усіх ратуш України" я натрапляв і на них.

Руїни ратуші в селі (а колись містечку) Чорний Острів на Хмельничені є одним з таких прикладів. Джерело фото - uk.wikipedia.org (Wereskowa)  
 

Одна з таких є в Кам'янці-Подільському, де в певний час споруд магістрату було дві - польський ("канонічна" сучасна ратуша, вона ж - найстаріша в Україні) і руський ("не канонічна"). Потім (в 1703р.) вони перемістились в одну будівлю, але це вже зовсім інша історія...

А тепер суть. 

Під час праці над цією сторінкою я натрапив на сайт дорога.юа. Там теж є об'єкт "будівля руського магістрату", але сам сайт виключно російськомовний, тож переклали вони його як (мовою оригіналу) - "Русский магистрат". РУССКІЙ КАРЛ!! ))))

Скрін з сайту
Уявіть собі, автор цього "шедевру" живе з нами в одній країні, і реально дупля не дає, що "руський" і "рускій" це взагалі абсолютно різні речі))) Не знає, що "руський" стара самоназва українців, і що в той час (16-18ст.) однозначно вживалась саме щодо них, а "рускіх" ми тоді називали "тим-словом-за-яке-банять-на-фейсбуці". 

А ось як виглядає той Руський магістрат в Кам'янці; фото - вікіпедія - Константинъ Буркут

Буквально кілька букв різниці, і уже умовна "Антоніна" переконана, що в Кам'янці у 17ст. жили московити)))

   

Сміх тай годі))

 
Основні джерела інформації: uk.wikipedia.org - andy-travel.com.ua - castles.com.ua
 
Фото з верхнього колажу (починаючи з верхнього лівого і за годинниковою стрілкою) - kolomyia.today; uk.wikipedia.org (Edward_Tur - Edward_Tur); zabytki.in.ua; ua.igotoworld.com.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України