Одеса - карта пам'яток і цікавих місць

Перша згадка про місто (що тоді звалось Коцюбіїв) датується ще 1415 роком, згодом його захопили татари і перйменували в Хаджибей, а після взяття останнього Російською імперією в кінці 18ст поселення отримало свою сучасну назву - Одеса. І саме з цього періоду починається активний ріст і розвиток міста, який сформував його сучасний історичний ландшафт, за яким щороку в "південну пальміру" тягнуться мільйони українських туристів.

Переглянути усі найцікавіші пам'ятки і цікаві місця найбільшого міста півдня України можна на мої карті "Що подивитись - Одеса"  



Дана карта є доповненням до основної мапи цього проекту, та створена в тому ж стилі і за ідентичними принципами:
  • Сортування об'єктів за рівнем цікавості, а не за їх типом.
  • Поділ на категорії цікавості є компромісом між тим, що вважаю цікавим я, і тим - що, на мою думку, може зацікавити людей загалом. Об'єктивним він не може бути апріорі.
  • Мітка кожного одиночного об'єкта є точною, має ілюстрацію (фото - поцуплені з інтернету) та мінімальний опис (там де це необхідно).

Підготовка подібних мап - доволі довгий і кропіткий процес, тож якщо вона вам сподобалась чи стала в нагоді, ви можете віддячити:

  • Або ж, кинути копійчину авторові прямо на карту Привату - 5168 7554 5654 3889    Скинтьте навіть 1-2грн.  Сам факт того, що вам не лінь виділити на це кілька хвилин, продемонструє, що ця карта справді була вам корисною чи цікавою.

 
Також можете заглянути на сторінку проєкту у фб. - https://www.facebook.com/whattoseeinukraine
 
 
Скориставшись створеною картою (і трохи власним досвідом) я склав пішохідний оглядовий маршрут, що дозволяє побачити максимум основних визначних місцях Одеси за один день. 
Скрін карти "Що подивитись - Одеса" з цим маршрутом


Для його показу на карті нажміть "галочку" біля відповідного шару.
Маршрут стартує від головного залізничного вокзалу міста і завершується там же. Він є оглядовим, та розрахований на тих, хто вперше в місті (прибуває літнім ранком на потязі) і бажає побачити якнайбільше за один світловий день.
 
Стартуємо від залізничного вокзалу
джерело фото - zaholovok.com.ua
 
⬇️
На привокзальній площі великий храм (Свято-Пантелеймонівський, 1876р.) у неоруському стилі
джерело фото - uk.wikipedia.org (D.Rovchak)
  
⬇️
Йдемо прямо на вул. Пушкінську і зправа бачимо ще одну схожу, але трохи менш помпезну церкву (Свято-Іллінську, 1896р.) 
джерело фото - uk.wikipedia.org (Yuriy Kvach)
 
⬇️
 Повертаємо вліво і переходимо на вул. Рішельєвську, де за один квартал розташована будівля Арабського культурного центру (2001р.)
 
⬇️
 Рухаємось прямо ще кілька кварталів, до моменту, коли зліва (на розі з вул. Жуковського) не побачимо будинок Грінберга (поч. 20ст.)
джерело фото - uk.wikipedia.org (Serg Smith)
  
⬇️
 Тоді звертаємо вправо і повертаємось назад на Пушкінську та продовжуємо рух на північ. Через сотню метрів зліва від нас буде будівля Одеської філармонії (колишня Нова Біржа, 1899р.)
⬇️
 За бажання заходимо у її симпатичний внутрішній дворик (місцеве "італійське подвір'я")
джерело фото - archexplorer.wordpress.com
 
⬇️
 Продовжуємо рух Пушкінською і виходимо до чи не головного символа міста - Одеського оперного театру (1887р. необароко)
 
⬇️
Оглядаємо театр, та йдемо сотню метрів в сторону Ланжеронівського узвозу, де розташований парк скульптур різноманітних "одеських" персонажів (дана місцина - частина місцевого літ. музею)
джерело фото - tudoy-sudoy.od.ua
  
⬇️
 Далі по узвозу не рухаємось, а вертаємось назад і йдемо на Думську площу, на якій (о несподіванка) розташована будівля колишньої Міської думи (1834р. класицизм).
 
⬇️
 Заходимо перепочити у Стамбульський парк чи зразу крокуємо Приморським бульваром до ще одного місцевого "маст-сі" - Потьомкінських сходів, а заодно пам'ятника Дюку де Рішельє (обидва об'єкти - перша пол. 19ст.).
джерело фото - www.odessatour.eu
 
джерело фото - vikna.if.ua
 
⬇️
 Спускаємся славнозвізними сходами до Морського вокзалу. Споглядаємо море, пришвартовані яхти і кораблі та краєвид на Воронцовський маяк.
Вид на морський вокзал і Воронцовський маяк (на задньому плані) з Потьомкінських сходів. джерело фото - uk.wikipedia.org (Sekator85)
 
 
⬇️
 Піднімаємось назад у місто. Зробити це можна банально - пішки, або проїхавшись на фунікулері (найстарішому в Україні - працює з 1902р.).
джерело фото - www.dsnews.ua
 
⬇️
 Опісля, чимчикуємо Приморським бульваром (або через Грецький парк) до Воронцовського палацу з колонадою (1827р.). 
Сам палац; джерело фото - uk.wikipedia.org (Posterrr)

Колонада (бельвадер) Воронцовського палацу

⬇️
Формально цього нема в маршруті, але за бажання, робимо невеликий гак і заглядаємо у Воронцовський провулок глянути на місцевий варіант "будинку-стіни". (не таке вже й нечасте явище, але цей будинок мабуть один з найгарніших серед подібних в Україні, а ще він в центрі міста)
джерело фото - uk.wikipedia.org (Yuriy Kvach)
 
⬇️
 Переходимо "Тещин" міст та зразу за ним (зліва) бачимо симпатичний сквер "шматок старої Одеси", ще за 50м. - Шахський палац (1852р.) (який насправді ніякий не "шахський" а Бжозовсько, але хто таке вимовить)) )  
Тещин міст
 
Сквер; джерело фото - yesyes.ua

Палац; джерело фото - zabytki.in.ua
 
⬇️
Робимо гачечок в першу вулицю зліва (Гоголя) і долаємо ще 50м. щоб глянути на будинок з атлантами.
офіційно - будинок Фальц-Фейна (1901р.)
  
⬇️
Вертаємось на бульвар Жванецького і прямуємо повз пам'ятник апельсинові до його кінця, що виведе нас на вул. Софіївську якраз біля колишнього палацу Потоцьких (1826р. класицизм) в якому зараз розміщений художній музей. 
Пам'ятник Апельсину
 
джерело фото - uk.wikipedia.org (Alex Levitsky & Dmitry Shamatazhi)

⬇️
 Рухаємось Софієвською попід прибутковий будинок Іракліді (поч. 20ст.) та Некрасівським провулком до вже знайомої нам вул. Гоголя.
джерело фото - zabytki.in.ua
 
⬇️
 Будинок з атлантами ми вже бачили, тож звертаємо вправо подивитись на "Будинок калейдоскоп" (прибутковий будинок Заблудовського, кін. 19ст.) та Особняк Толстих (навпроти, в кількох метрах вглибину вул. Сабанеїв міст, 1830р.)
Джерело фото - zabytki.in.ua




Особняк Толстих також називають Будинком вчених; джерело фото - uk.wikipedia.org (Yuriy Kvach)

⬇️
Далі Гоголя перетікає у вул. Гаванну, де ще є невеликий необароковий костел (Святого Петра, 1913р.) та зрештою виходить у Одеський міський сад та вулицю Дерибасівську.
Костел; джерело фото - wikimapia.org

Міський сад
 
⬇️
Дебела будівля трохи зліва через дорогу - готель "Великий Московський", а трохи зправа - "Пасаж". Власне в пасаж останнього ми й прямуємо далі.  
готель "Великий Московський"
Одеський пасаж всередині однойменного готелю.
 
⬇️
А виходимо з нього до найбільшого храму міста - (відновленого в 2005р.) класистичного Спасо-Преображенського собору.
джерело фото - uk.wikipedia.org (Konstantin Brizhnichenko)
 
 ⬇️
увага, далі в маршруті петля в 1.5км. заради Одеської кірхи (1897р.), якщо бажаєте трохи його скороти, то це хороша можливість.
А якщо таки йдемо, то до неї через вул. Коблевську і Дворянську, а назад через Новосельську і Спиридонівську (+ на останній ще цікавий будинок Сігала кінця 19ст.) 
Одеська Лютеранська кірха (собор Святого Павла)
 
Будинок Сігала; джерело фото - vgorode.ua
 
⬇️
Вертаємось на Дерибасівську (найвідоміша і головна пішохідна вулиця Одеси) та оцінюємо денний її варіант.
Джерело фото - advisor.travel

⬇️
Просуваємось в сам її кінець та через Карантиний узвіз виходимо до Парку Шевченка, а конкретніше до Порохової вежі з аркадою  Одеського карантину (поч. 19ст.) на його краю.
Аркада і Порохова вежа
 
⬇️
Трохи плентаємось парком (наприклад до Олександріївської колони, а при бажанні можна дійти хоч до дачі Маразлі) і/або напряму крокуємо до пам'ятника Невідомому матросу.
Олександрівська колона стоїть на єдиному вцілілому фрагменті (бастіоні) колишньої Одеської  фортеці; джерело фото - uk.wikipedia.org (Борис Мавлютов)
 
Дача Маразлі знаходиться біля протилежного кута (відносно "карантинної колонади") парку Шевченка, але вже за його межами; джерело фото - forshmag.me

Алея Слави в парку Шевченка завершується пам'ятником "Невідомому матросу"; джерело фото - lookmytrips.com

⬇️
 І крізь арку Ланжерона спускаємось до однойменного пляжу.  
Арка - єдине, що вціліло від дачі колишнього очільника міста; джерело фото - odessitua.com
 
⬇️
Ну а далі - прогулянка морським узбережжям наскільки у вас є час і натхнення)) Воно являє собою ряд перемішаних між союбою пляжів, бухточок і невеликих скель та загалом доволі неоднорідне за благоустроєм))
Одеське узбережжя.

⬇️
За великого бажання за годинку-другу можна пішки дошкандибати аж до пляжу Аркадія, а це вже якраз центр "нічного життя". Але цей одноденний маршрут так далеко не простягається, а прямує лиш до Канатної дороги.
Джерело фото - 2gis.com
 

⬇️
Піднявшись якою ми опинимось в 10-15 хвилинах ходу по прямій ліній від початкової точки нашої прогулянки - залізничного вокзалу. 
 
Фініш.
 
А якщо ви ходите доволі швидко і час у вас ще є, то зовсім недалеко від вокзалу відомий ринок Привоз та Одеський зоопарк.
 

 
P.s Фото з верхнього колажу (починаючи з верхнього лівого і за годинниковою стрілкою) - planetofhotels.com; odessa-life.od.ua; www.ukraine-is.com; www.koklenhotel.com.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищі точки областей України

Карта пам'яток і цікавих місць України

Карта усіх кам'яних замків і фортець України (зведених до 1800р.)

Карта адміністративних центрів Українського козацтва

Карта Об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні

Карта земляних оборонних городищ України